Парламентарната група на ГЕРБ-СДС е внесла официално в деловодството на

...
 Парламентарната група на ГЕРБ-СДС е внесла официално в деловодството на
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС внесоха кандидатурата на Димитър Радев за управител на БНБ, ПП-ДБ ще го подкрепят

 Парламентарната група на ГЕРБ-СДС е внесла публично в деловодството на Народното събрание кандидатурата на Димитър Радев за шеф на Българската национална банка (БНБ), излиза наяве от интернет страницата на Народното събрание. Предложението е импортирано през вчерашния ден от ръководителя на парламентарната група Десислава Атанасова. 
 
Има информация,  че и ПП-ДБ са решили да поддържат Радев като по този метод затварят страницата на безполезни търсене на претендент на шеф на Българска народна банка от редиците на Политическа партия.  
 
Вероятно зад кандидатурата на Димитър Радев ще застане и Движение за права и свободи.
Така той остава с задоволителна поддръжка и на практика без конкуренция.
 
От юли 2015 година досега Димитър Радев е шеф на Българска народна банка, като е определен от 43-ото Народно заседание за 6-годишен мандат. Той е член на Генералния съвет на Европейската централна банка и на Генералния съвет на Европейския съвет за систематичен риск, както и шеф за България в МВФ.
 
В претекстовете на вносителя се показва, че в мандата на Радев се реализира най-мащабния обзор на качеството на активите на банките в България. Отбелязва се също, че на 29 юни 2018 година Димитър Радев като шеф на Българска народна банка дружно с финансовия министър към този миг изпращат взаимно писмо за желанията на българските управляващи за присъединение към ERM II и Банковия съюз. Според ГЕРБ-СДС Радев има нужното обучение, потвърден професионален опит и обществена известност за заемане на длъжността шеф на Българска народна банка. 
 
До момента другата публично импортирана кандидатура за шеф на Централната банка е на Любомир Христов, повдигнат от ПГ на " Възраждане ". 
 
По-рано през днешния ден съпредседателят на ПГ на " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) Кирил Петков сподели по bTV, че през вчерашния ден са водили доста сериозен диалог с шефа на Българска народна банка. От диалога, който имахме, Радев сподели, че гледаме в една посока, разяснява Петков.
 
Попитан дали ПП-ДБ ще поддържат номинация на Радев от страна на ГЕРБ, той посочи, че крайното решение на ПП-ДБ ще бъде взето след лидерски и национални препоръки на обособените обединения в обединението.
 
Името на Даниел Лорер не е обсъждано като възможна номинация за Българска народна банка, уточни водачът на Политическа партия. 
 
Ако получи нужната поддръжка, Димитър Радев действително ще има мандат да е отпред на централната банка в продължение на сумарно 14 години, съвсем до края на сегашното десетилетие. Той беше определен през 2015 година след отдръпването на Иван Искров под напън след фиаското на централната банка към банкрута на КТБ.
 
Тогава Радев пристигна от позиция в МВФ със поръчка за повече неприкритост на институцията, реформиране на банковия контрол и влизане на България в еврозоната, като по всички линии беше реализиран сензитивен прогрес.
 
Българска народна банка сполучливо влезе в тясно съдействие с ЕЦБ и българският лев от 2020 година е във валутния механизъм ERM II, което е последна крачка преди приемане на еврото. Последното по проект трябваше да се случи от началото на 2024 година, само че високата инфлация и политическата неустойчивост се оказаха непреодолимо затруднение за покриване на числовите критерии и поетите задължения от България, като новата цел е 2025 г.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР